Top.Mail.Ru
Резултатите от търсенето ви

Инвестиция в недвижим имот ?

Публикувано от legaleste за 27.01.2024
0

Звучи като клише, но истината е, че инвестицията в имоти съдържа в себе си потенциална възможност за печалба. Печалбата може да бъде доста по-висока, съпоставяйки я с други инвестиционни алтернативи, но също така можете да изгубите голяма част от спестяванията си. Риск, с който много хора в България се сблъскаха преди няколко години, когато ефектите от световната икономическа криза се усетиха на пазара на недвижими имоти в страната. Ако няма сериозни икономически катаклизми, инвестицията в недвижими имоти осигурява годишна доходност на инвестицията в размер на 5-6%.

Какво Ви трябва , за да инвестирате успешно в недвижими имоти?

На първо място пари. Инвестициите в недвижими имоти изискват по-големи спестени средства. Не всеки би се захванал с такава инвестиция – покупка на жилище с цел доходност в по-далечен план, тъй като това е една сравнително скъпа инвестиция, която хората с не толкова големи спестявания не могат да си я позволят. И въпреки това, дори и с минимално спестени пари, в момента банките предоставят много изгодни условия за тази цел. Но парите сами по себе си не са достатъчни за една успешна инвестиция в недвижим имот. Вие ще имате нужда от професионален брокер на недвижими имоти, който да познава пазара, на който ще инвестирате. Повечето хора си мислят, че с това се изчерпва една подобна инвестиция, но това не е така.

След като сте открили доверен за Вас брокер, ще Ви бъде нужен и юрист, който има опит в сделките с недвижими имоти, тъй като те са специфични и крият много рискове. Инвестирайки в недвижими, имоти трябва да знаете, че поемате и ликвиден риск. Обикновено не е възможно един имот веднага да бъде продаден, понякога това може да отнеме дори месеци, което определя не толкова лесната ликвидност на инвестицията. Купувайки имот, с цел инвестиция, е нужно сериозно и активно управление. Съществува възможност имотът да остане неотдаден, което носи пропуснати ползи.

България е страна, където природните бедствия не са толкова чести явления. Поради тази причина хората не осъзнават необходимостта от това да сключват имуществени застраховки за жилищата си. Ако смятате да инвестирате в недвижим имот, ние ви препоръчваме да включите разходите за застраховка на имота в бизнес плана си.

Какво Ви е нужно освен добър брокер и добър юрист?

Освен добър брокер на недвижими имоти и добър юрист, вие ще имате нужда и от добър счетоводител, защото инвестицията в недвижим имот е дългосрочна по своята същност и като всяко дългосрочно начинание трябва да бъде добре планирана и контролирана през годините. Имате две възможности да инвестирате в имоти, регистрирайки компания или директно като физическо лице. Ако инвестирате като физическо лице, няма да дължите социални и здравни осигуровки за доходите, които ще получавате от отдаването на имота под наем. Но ще дължите 10% данък, след приспадане на нормативно признати разходи Инвестирайки чрез компания, данъчната тежест ще е 10% корпоративен данък върху печалбата на компанията. И след това 5% данък върху дивидента при разпределение на печалбите.

Инвестирайки чрез компания, ще имате и възможност за ползване на данъчен кредит при извършването на инвестицията. Съществуват много специфични моменти. Преди да вземете решение как да инвестирате в недвижим имот трябва да имате изготвен бизнес план и финансова стратегия за това. Каним всеки, който има намерение да инвестира в недвижим имот, да се свърже с нас.

Оставете коментар

You cannot copy content of this page

Сравнете имоти